19 Май 2012 г.

Петима обвинени за пране на пари

Сподели

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми двама от участниците в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари от международен наркотрафик, и трима техни съучастници в прането на пари.  Предстои да бъдат повдигнати обвинения на още двама от членовете на ...

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми двама от участниците в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари от международен наркотрафик, и трима техни съучастници в прането на пари.  Предстои да бъдат повдигнати обвинения на още двама от членовете на престъпната структура, сред които и организаторът й. В момента те са извън страната, местопребиваването им е установено и е открита процедура по екстрадирането им в България. С постановления на Специализираната прокуратура обвинения са повдигнати на:
1.    Лъчезар Райчев и
2.    Зорница Илиева – за престъпления:
-    по чл. 321, ал. 2, вр. ал. 1;
-    по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 4, вр. ал. 1.
3.    Василка Карчина,
4.    Юлиана Йорданова и
5.    Валентина Йорданова – за престъпление:
-    по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 2, вр. ал. 1.
Петимата обвиненяеми са задържани на 18 май 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП и ДЕА-САЩ, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Според събраните доказателства престъпната структура е действала от 2008 г. Членовете й са участвали в изпирането на пари на международна организация за трафик на наркотични вещества от Латинска Америка към Европа. Средствата са пристигали в банкови сметки на участниците в групата и на контролирани от тях фирми от Венецуела, Панама, Антилските острови и други южноамерикански държави. Впоследствие те са били превеждани под формата на разплащания по сделки в банкови сметки в Китай, Хонг Конг, САЩ и Испания.
По искане на Специализираната прокуратура на 18 май 2012 г. е наложен запор над контролирани от участниците в групата и техните помагачи банкови сметки и имоти за над 2 млн. лв.  При претърсвания и изземвания в три обекта в София са открити документи, данни на електронни носители и мобилни телефони, доказващи съпричастието на обвиняемите с международната престъпна схема. Според събраните до момента доказателства „оборотът“ на групата от създаването й през 2008 г. е около 5 милиона лева.
С постановления на Специализираната прокуратура на петимата обвиняеми, задържани на 18 май 2012 г. с полицейска заповед за 24 часа, са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в различен размер. Процесуално-следствените действия по образуваното досъдебно производство продължават.