11 Май 2012 г.

Шестима обвинени за данъчни престъпления

Сподели

Днес, 11 май 2012 г., с постановления на Специализираната прокуратура бяха привлечени като обвиняеми шестимата задържани при вчерашната специализирана операция на ГДБОП и НАП под ръководството на Специализираната прокуратура за участие в група за укриване на данъчни задължения в особено ...

Днес, 11 май 2012 г., с постановления на Специализираната прокуратура бяха привлечени като обвиняеми шестимата задържани при вчерашната специализирана операция на ГДБОП и НАП под ръководството на Специализираната прокуратура за участие в група за укриване на данъчни задължения в особено големи размери при търговия със захар.
Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления, извършени в условията на продължавана престъпна дейност, както следва:
    На Милко Талев - за ръководене на организирана престъпна група и за данъчни престъпления - престъпления по чл.321 ал. 3 предл.2 т. 1 вр. ал. 1 от НК и по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1, т. 6, предл. 2, и т. 7, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.
    На Данаил Ганчев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Ивайло Талев и Тодор Симеонов - за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления – престъпления по чл. 321, ал.3, пр. 2, т. 2., вр. ал. 2, вр. ал 1 от НК и по чл.255, ал.3, вр. ал. 1, т. 6, предл. 2, и т. 7, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 (за Ганчев, Мирчева и Димитров) и ал.4 (за И. Талев и Симеонов), вр. ал. 1 от НК.
От събраните до момента доказателства е установено, че групата е действала от началото на февруари 2012 г. Организатор на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност, е Милко Талев. Освен него и тримата изпълнителни директори на „Литекс комерс“ – Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров, в групата са участвали Ивайло Талев – племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов – управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества.
Данъчните задължения, чието плащане е избегнато в резултат на дейността на групата за периода февруари-март 2012 г,. надхвърлят 200 000 лева.  До момента са разпитани повече от 10 свидетели. Продължава и анализът  на иззетите при вчерашните процесуално-следствени действия документи, както и информацията, съдържаща се в електронни носители.

Шестимата са задържоани за 72 часа с постановление на прокурор. Предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Заради огромния медиен интерес по случая, днес, 11 май 2012 г., от 15 часа, в сградата на ул. „Черковна“ 90 в столицата ще бъде проведен брифинг.