26 Април 2012 г.

Петима обвинени за принуда и рекет

Сподели

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел рекет, обсебвания и приемане на поръчки за палежи и взривявания на територията на София и страната. Участниците в престъпната структура са задържани на 23 април 2012 ...

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел рекет, обсебвания и приемане на поръчки за палежи и взривявания на територията на София и страната. Участниците в престъпната структура са задържани на 23 април 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на прокурор от Специализираната прокуратура.
Повдигнати са обвинения срещу:
1.    Стефан Стефанов, ръководител на групата, за престъпление
-    по чл. 321, ал. 3, пр. 2, т.2, вр. ал.1 от НК.
2.    Яким Василев
3.    Кирил Велинов
4. Мирослав Добрев,
5. Айман Алхамуи, участници в групата, за престъпление
- по чл. 321, ал. 3, пр. 2, т. 2, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.
Според събраните доказателства групата е действала от декември 2011 г. Престъпните си деяния е реализирала, поемайки задължението да върнат несъбрани вземания на различни фирми. Членовете на групата са карали длъжниците да се издължават чрез заплахи и принуда. При претърсване и изземване в офиса на фирма „Стефанови Енерджи“ в Кюстендил - собственост на ръководителя на групата Стефан Стефанов, както и в жилища, офиси и автомобили на участници в групата, са иззети веществени доказателства за престъпната дейност.  Данни по делото са събрани и със СРС.
С постановление на Специализираната прокуратура петимата са преведени в следствения арест за срок до 72 часа. Внесено е искане да им бъде наложена постоянна мярка „Задържане под стража“.