28 Март 2012 г.

Повдигнати обвинения

Сподели

Днес, 28.03.2012 г., Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система – избягване на плащане на данъчни задължения в особено големи размери.
Участниците в групата са задържани ...

Днес, 28.03.2012 г., Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система – избягване на плащане на данъчни задължения в особено големи размери.
Участниците в групата са задържани  на 27.03.2012 г. при специализирана операция на ГДБОП, ДАНС и НАП, осъществена под ръководстовото и надзора  на прокурор от Специализираната прокуратура.Операцията е извършена на територията на София и Своге.
Обвинения са повдигнати на:
1.   Красимир Велинов, организатор и ръководител на групата
-    за престъпление по чл. 321, ал.3, пр.2, т.2, вр. ал.1 от НК;
-    за престъпление по чл. 255, ал.3, вр. ал.1, т.6, пр.2, вр. чл. 26, ал 1, вр. чл. 20, ал.4, вр. ал.1 от НК.
2.    Борислав Велинов,
3.    Петър Ангелов,
4.    Нели Дойчева – участници в групата
-    за престъпление по чл. 321, ал.3, пр.2, т.2, вр. ал.2 от НК;
-    за престъпление по чл. 255, ал.3, вр. ал.1, т.6, пр.2, вр. чл. 26, ал 1, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от НК.
Групата е изградила мрежа от търговски дружества „бушони“, с които действащи фирми за производство и търговия с алуминиева дограма, собственост на участници в групата, са извършвали фиктивни сделки с цел избягване на данъчни задължения на реално действащите дружества.
За реализирането на престъпната схема ръководителят на групата Красимир Велинов е използвал част от фирмите, които са били клиенти на две негови счетоводни къщи. Въпросните фирми са декларирали фиктивни покупки и продажби, като данъчните задължения са се трупали на фирмите „бушони“. След като те са натрупвали огромни задължения, са били продавани на малоимотни или безимотни лица от ромски произход, които нямат възможност да извършат плащанията към бюджета.
По време на специализираната операция са претърсени 15 жилища и офиси в София и Своге. Иззети са счетоводни документи, компютри, фискални устройства. При претърсванията са открити и иззети около 400 бойни патрона, 60 000 лева, фалшиви печати на НАП , Митница-София и банки, както и на фирмите „бушони“.
По първоначални данни щетите за държавния бюджет, нанесени от действията на организираната престъпна група, са за около 5 милиона лева.


Уважаеми колеги и потребители на сайта prb.bg,
От утре съобщенията на Специализираната прокуратура ще се публикуват на сайта на СП, който можете да намерите на същото място – prb.bg, „Сайтове на прокуратури“.
Съобщения и информация от  Апелативната специализирана прокуратура ще се публикуват на сайта на АСП.