14 Октомври 2021 г.

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста иракчанин, обвинен за ръководене на група, подпомагала нелегални мигранти в страната

Сподели

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първоинстанционния съд от 14.04.2021 г., с което бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Д.А. – иракски гражданин, постоянно пребиваващ в страната, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за подпомагане пребиваването на нелегални мигранти на територията на страната (престъпление по чл.281, ал.2, т.5 от НК).

         Обвинените за участие в групата, общо 12 лица, бяха задържани на 11.04.2021 г. Разследването установи, че от 03.08.2020 г., в гр. София и общините Видин, Мездра, Елин Пелин и Брегово, те осигурявали подслон и транспорт на незаконно влезли в страната граждани на Ирак и Сирия. Разследването установи 20 такива лица, повечето от които иракчани.  Към момента 4-ма от обвиняемите за участие в групата остават задържани под стража, останалите са с по-леки мерки за процесуална принуда.

         В открито съдебно заседание, днес 14.10.2021 г., въззивният съд прие доводите на обвинението срещу изменението на мярката на Д.А. в по-лека, посочвайки, че към момента не е преминала опасността той да извърши престъпление и да се укрие. Обвиняемият е бил осъждан, в т.ч. и за незаконно преминаване през държавната граница.

            Определението на Апелативния специализиран наказателен съд не подлежи на обжалване