6 Август 2021 г.

Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста обвинен за участие в престъпна група за трафик на мигранти

Сподели

Апелативният специализиран наказателен съд отмени определението на първата съдебна инстанция от 29.07.2021 г., с което мярката за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия за участие в организирана престъпна група за незаконно подпомагане и превеждане през страната на мигранти В.Д. (престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК) бе изменена в „домашен арест“.

Въззивният съд остави в ареста В.Д., след като прие изцяло мотивите, изложени в протеста на прокуратурата срещу определението. А именно – събраните по делото доказателства, тежестта на престъплението, за което той е обвинен, възможността да извърши престъпление в условията на по-лека мярка за процесуална принуда.

В.Д. и още осем лица бяха задържани на 26.04.2021 г. и обвинени за това, че от май 2020 г. в градовете София, Видин, Кула, Драгоман, Чипровци, Белоградчик, Ихтиман и с. Ново село подпомагали с користна цел чужди граждани за незаконното им преминаване през страната.

С прокурорски постановления на двама от обвиняемите бяха наложени парични гаранции. На 28.04.2021 г.  Специализираният наказателен съд определи „задържане под стража“ за останалите 7.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.