3 Август 2021 г.

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди мярката за неотклонение на трети обвиняем за участие в група за финансови измами и изпиране на пари

Сподели

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на Специализирания наказателен съд от 29.03.2021 г., с което на И.А., обвиняем за участие в организирана престъпна група за измами чрез търговия с финансови средства и изпиране на пари бе определена мярка за неотклонение „домашен арест“.

В открито съдебно заседание, днес, 03.08.2021 г., съдът не прие искането изменение на мярката му за процесуална принуда в по-лека, отчитайки събраните по делото доказателства, тежестта на престъплението, за което е обвинен, както и непреминалата опасност да извърши престъпление.

На 22.07.2021 г. Апелативният специализиран наказателен съд отказа да измени и мерките за неотклонение на К.Д. и Й.М., обвинени като ръководители на престъпното сдружение (съответно „задържане под стража“ и „гаранция в пари“ в размер на 1 милион лева).

Шестимата участници в престъпната група бяха задържани на 26.03.2021 г. в София и Монтана при специализирана полицейска операция на служители от ГДБОП-МВР и ДАНС под ръководството на Специализираната прокуратура. В офиси и жилища, ползвани от тях, бяха намерени и иззети документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на мобилни сигнали и други доказателства за престъпна дейност.

Разследването установи, че групата е действала от януари 2017 г. Без да са лицензирани за подобна дейност, нейни членове се представяли за инвестиционни посредници на дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси. Въвеждали в заблуждение български и чужди граждани, че могат да реализират големи печалби, ако инвестират в покупка на акции на световно известни компании. „Инвестираните“ средства попадали в контролирани от групата дружества, откъдето чрез поредица транзакции попадали в сметки на участниците.