28 Юни 2012 г.

Петима обвинени за кражби на горива от БДЖ

Сподели

На 27 юни 2012 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу петима служители на Холдинг БДЖ за участие в организирана престъпна група за кражби на горива от железниците в особено големи размери. Членовете на групата са задържани при специализирана операция на ...

На 27 юни 2012 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу петима служители на Холдинг БДЖ за участие в организирана престъпна група за кражби на горива от железниците в особено големи размери. Членовете на групата са задържани при специализирана операция на „Транспортна полиция” към ГД„Криминална полиция” на МВР под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.Обвинения са повдигнати на

1.      Петко Николов Иванов, ръководител на групата, за престъпление:

-          по чл. 321, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

2.      Калоян Йорданов Кърлов

3.      Стоян Митков Русенин

4.      Емил Венков Димитров и

5.      Георги Петров Младенов – участници, за престъпление:

-          по чл. 321, ал. 3, вр. ал. 2 от НК.

Петко Иванов е заемал длъжността ръководител на „Поделение товарни превози“ – Район София в Холдинг БДЖ. Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2011 г. Тя е реализирала кражби и продажбата на средно 10 тона горива седмично, които били източвани от цистерни и от резервоари на локомотиви. Уточнява се схемата, по която горивата са реализирани на пазара.

При задържането на групата в 7 частни имота в София и Ихтиман са открити 4,5 тона дизелово гориво, бензин и керосин. В жилище на един от участниците в столичния кв. „Белите брези“ са открити незаконно притежаван револвер, цигари иалкохол без бандерол, 55 хиляди лева и 19 хиляди евро. От мазето на същото жилище е иззето близо 1 тон дизелово гориво в туби, а от гараж в жк „Младост“ – около 800 литра. Близо 2,5 тона горива са иззети отчастни имоти в  Ихтиман на двама от участниците в групата.

Предстои повдигане на нови обвинения срещу петимата служители на Холдинг БДЖ. С прокурорско постановления те са задържани за срок до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за постоянен арест.