22 Февруари 2012 г.

Повдигнати обвинения за данъчни измами

Сподели

Днес, 22 февруари 2012 г., Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Зоя Чанова, Димитър Илиев и Ива Добрева, организирали престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система.
Ръководител на организираната престъпна група е Зоя Чанова от Самоков, на ...

Днес, 22 февруари 2012 г., Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Зоя Чанова, Димитър Илиев и Ива Добрева, организирали престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система.
Ръководител на организираната престъпна група е Зоя Чанова от Самоков, на която е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 321,ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.
На участниците в групата Димитър Илиев от Видин и Ива Добрева от София е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 321, ал.3, вр. ал. 2 от Наказателния кодекс.
Тримата са задържани на 21 февруари след повече от месец съвместна работа на Специализираната прокуратура, ГДБОП, сектор БОП при ОДМВР - София област и НАП. Операцията по задържането на групата и изземването на доказателства е извършена под наблюдението на двама специализирани прокурори. Претърсени са десет жилища и офиси, като веществени доказателства са иззети счетоводни документи, компютърни конфигурации, електронни носители на памет, както и 3400 фалшиви долара – 34 банкноти по 100 долара, някои от които с еднакви серийни номера.
Според събраните доказателства престъпната група е действала на територията на Самоков, Видин и София от 2010 година. Чанова, Илиев и Добрева са регистрирали чрез подставени лица фирми-фантоми и от тяхно име са издавали фактури за фиктивни продажби и услуги на реално работещи търговски дружества. Те от своя страна са извършвали „препродажби“ като са получавали фактури от трети фирми, контролирани от организатора на групата Зоя Чанова. По този начин са намалявали своето ДДС за внасяне, реализирайки фиктивно големи обороти.
Крайната цел е била да се избегне внасянето на ДДС в бюджета. Установената до момента щета за държавата е около 2 милиона лева.
С прокурорски постановления на тримата задържани е наложен арест за 72 часа. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд налагане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всички участници в организираната престъпна група.