5 Април 2012 г.

11 от "фактуристите" остават в ареста

Сподели

По протест на Специализираната прокуратура, с определение от 04.04.2012 г., състав на Апелативния специализиран наказателен съд отмени определението на Специализирания наказателен съд, с което на Петър Дзивев, Георги Димов и Галина Ангелова бяха наложени мерки за неотклонение по-леки ...

По протест на Специализираната прокуратура, с определение от 04.04.2012 г., състав на Апелативния специализиран наказателен съд отмени определението на Специализирания наказателен съд, с което на Петър Дзивев, Георги Димов и Галина Ангелова бяха наложени мерки за неотклонение по-леки от „Задържане под стража“. Тримата бляха задържани на 19.03.2012 г. при специализирана полицейска операция „Фактуристите“ под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура и обвинени за участие в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления в особено големи размери. Със същото определение Апелативният специализиран наказателен съд уважи искането на прокуратурата и наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ на тримата обвиняеми.
Друг състав на Апелативния специализиран наказателен съд потвърди мерките за неотклонение, наложени от Специализирания наказателен съд за участниците във втората организирана престъпна група, задържана на 19.03.2012 г. по време на операция „Фактуристите“. С постоянна мярка „Задържане под стража остават седем от общо 11-те обвинени участници в престъпната групата: Гроздан Токов,Милчо Аврамов, Радослав Глухчев, Стефан Енчев, Венцислав Йорданов, Александър Николов, Васил Петров. На останалите четирима участници в групата са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“ от 2000 до 20 000 лева.
При оперативно-следствени действия, извършени след задържането на престъпната група разследващите са открили и иззели над 130 000 лева в брой, с които е разполагал обвиняемият Гроздан Токов. Има съмнения, че те са придобити чрез престъпна дейност.
Първоначално делата по мерките за неотклонение на участниците в двете престъпни групи „фактуристи“ бяха насрочени за 30.03.2012 г. Апелативният специализиран наказателен съд отложи гледането им за 04.04.2012 г., след като Специализираната прокуратура внесе в съда нови доказателства.
На 26.03.2012 г. е задържан нов участник в организираната престъпна дейност и на двете престъпни групи – Милко Велков. По време на специализираната операция на 19.03.2012 г. Велков не е задържан и привлечен като обвиняем, тъй като в този момент се е намирал в болница. Според събраните доказателства Велков е работил и с двете групи, създадени независимо една от друга, но с един и същ „предмет на дейност“. С негово участие двете структури са започнали да използват едни и същи „кухи“ търговски дружества, регистрирани на името на социално слаби лица и на лица с ромски произход, за реализирането на схеми за приспадане на неследващ се данъчен кредит в полза на дружества с реална дейност в сферата на строителството и услугите.Събрани са доказателства, според които преди да бъде задържан Велков се е подготвял да напусне страната със задграничен паспорт, издаден на името на неговия брат. Велков е задържан след изписването му от болницата и след като е бил редовно призован от разследващите за обяснения, но не се е явил. Специализираната прокуратура е повдигнала на Велков обвинение за престъпление по чл. 321, ал 2, вр. ал 1 от Наказателния кодекс. На 31.03.2012 г. Специализираният наказателен съд постанови за Милко Велков мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предстои гледането на делото по мярката му за неотклонение на втора инстанция.
По първоначални данни щетите за държавния бюджет от дейността на двете престъпни групи надхвърлят 2,2 милиона лева.