Младши прокурор от Районна прокуратура-Велико Търново участва в открит урок пред ученици по образователна програма на ВСС

28 Октомври 2020 г.

Калина Гроздева, младши прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново, заедно с Лилия Ненова, младши съдия в Окръжен съд – Велико Търново, участва в открит урок пред ученици от IX и X клас,  в  СУ „Емилиян Станев“. Темата на срещата е запознаване с професията на съдията и прокурора и е част от цикъл лекции от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” за учебната 2020/2021 година.

Магистратите обясниха по достъпен начин как се става съдия и прокурор, какви са изискванията към двете професии според Закона за съдебната власт и какво работят хората в тоги. Учениците научиха какво е граждански и наказателен процес. Младши съдия Ненова и младши прокурор Гроздева представиха как изглеждат задължителните за един магистрат тоги – черна за съдия и червена за прокурор, какви качества трябва да притежава и какви етични норми да спазва в обществото, човекът облечен в тях. Деветокласниците и десетокласниците проявиха интерес към въпроса за наказателната отговорност за проявено насилие от ученици към ученици и за държане на наркотични вещества.

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, след подписано споразумение за сътрудничество.  Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона.