Млада жена от село Каспичан и мъжът й, нападнали лекар от Спешна помощ, са привлечени към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Шумен

5 Август 2022 г.

Районна прокуратура – Шумен привлече към наказателна отговорност мъж и жена от село Каспичан, които нападнали, обиждали и заплашвали дежурен лекар в Център за спешна помощ в града. С.Р. и М.Р. са обвинени в едро хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, и отправяне на закани за убийство. На 28-годишната жена е повдигнато обвинение и за това, че причинила лека телесна повреда по хулигански подбуди на медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения.

Бързото производство било започнато на 2 август 2022 година. Около 02:30 часа в Центъра за спешна помощ при МБАЛ-Шумен пристигнала група граждани, които не се чувствали добре и имали симптоми на хранително отравяне. Предния ден всички те били гости на сватбено тържество.

Дежурният лекар започнал да преглежда един по един пристигналите. Млади жена и мъж се намесили в работата на медика, като настоявали детето им да бъде прегледано по-бързо. Според правилата на болничното заведение, тъй като ставало въпрос за малко дете, следвало да бъде направен задължителен консулт с педиатър. Дежурният лекар незабавно поискал такъв, но се налагало изчакване на специалиста. Това разгневило родителите на детето и двамата започнали да крещят и да обиждат младата лекарка. Стигнало се до отправяне на закани за убийство от тяхна страна, а 28-годишната майка на детето дори си позволила физическо посегателство над медика – хванала я за врата и започнала да я души.

На място пръв се отзовал служител по охраната на болничното заведение, който прекратил сблъсъка. Пристигнал и полицейски екип. Докато се изяснявала ситуацията, С.Р. и М.Р. заедно със своето дете напуснали болницата. По-късно били установени.

Младата лекарка е получила лека телесна повреда в резултат от нападението на М.Р.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Шумен.