Районна прокуратура – Благоевград привлече в качеството на обвиняем извършителя на грабеж, заложил чужда вещ чрез документно престъпление

9 Юни 2022 г.

Районна прокуратура – Благоевград привлече в качеството на обвиняем извършителя на грабеж, заложил чужда вещ чрез документно престъпление

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 198, ал. 1 и по чл. 313, ал. 3, пр. 1, вр. чл. 313, ал. 1 от НК.

В хода на разследването е установено, че около 18,30 ч. на 06.06.2022 г., в района на ЖП гара – Благоевград, бил извършен грабеж над Л.А. Чрез употреба на сила и отправяне на закани за побой у пострадалия бил отнет мобилен телефон, м. „Realme C 25 Y”.

Същия ден чуждата вещ била дадена в залог в заложна къща в града. За целта в писмена декларация по Наредба за дейността на заложните къщи, представляваща неразделна част от заложен билет, били удостоверени неверни обстоятелства. В документа, представен на комисионер в заложната къща, били посочени неверни обстоятелства за собственика на телефона и за придобиването на вещта чрез покупка.

Извършителят на деянията е бил установен – 20-годишният В.Г.

С постановление на наблюдаващия прокурор в Районна прокуратура – Благоевград той е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

В Наказателния кодекс е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 10 години за грабеж, а за документно престъпление – „лишаване от свобода“ за срок до 3 години или глоба от 100 до 300 лева.