Осъдителна присъда за подсъдими, обвинени от Районна прокуратура – Кюстендил за отглеждане на коноп в с. Вратца

4 Октомври 2021 г.

Осъдителна присъда за подсъдими, обвинени от Районна прокуратура – Кюстендил за отглеждане на коноп в с. Вратца

Съдът призна за виновни С.И. и Д.Д., обвинени от Районна прокуратура – Кюстендил за извършени от тях престъпления по чл. 354в, ал. 1, пр. 1 и пр. 2, вр. чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 234, ал. 4, вр. чл. 20, ал. 2 от НК – незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на съоръжение за производство на алкохол, в нарушение на установения в Закона за акцизите и данъчните складове ред.

Двамата са били предадени на съд с обвинителен акт след проведено от прокуратурата досъдебно производство.

На 03.07.2020 г., в ГПУ „Гюешево“ при Регионална дирекция „Гранична полиция“, постъпила оперативна информация за отглеждане на растения канабис в с. Вратца, област Кюстендил.

Претърсен бил имот в махала „Вучкова“, намиращ се в гориста труднодостъпна местност, обитаван от С.И. и майка му Д.Д. Зад къща бил открит парник с изградена система за капково напояване. В него били отглеждани 170 растения коноп с различна височина – от 0,34 м до 1,50 м. Намерени били и специални торове. В близост до къщата бил открит уред - казан за изваряване на спиртни напитки. В имота имало изградена система за видеонаблюдение.

На разстояние около 30 - 40 м от парника била установена обработена нива с площ от 98 кв/м, със засети в нея 53 растения коноп. В непосредствена близост имало и втора нива от 25 кв/м, в която били отглеждани 35 растения коноп и 5 кофички с разсад от коноп. В трета обработена нива в имота били намерени 4 растения коноп. Във всичките ниви имало изградена система за капково напояване на растенията.

 В хода на разследването по делото е била извършена физикохимична експертиза на иззетата суха растителна маса, установила, че по морфологични белези и химичен състав тя представлява коноп (марихуана). Общото количество на отглежданото от подсъдимите високорисково наркотично вещество е 4136,18 грама, на стойност 24 817,08 лева.

Първоинстанционният съд е осъдил подсъдимия С.И. на 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 7500 лева, а майка му – подсъдимата Д.Д., на 8 месеца „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжен съд – Кюстендил.