По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора  е осъден мъж на затвор за кражба

18 Май 2022 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора  е осъден мъж на затвор за кражба

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден С.И. на 43 г. Той е признат за виновен за това, че на 06.09.2021 г. в гр. Стара Загора е отнел чужди движими вещи – парична сума от 1166 лева, без съгласието на собственика, с намерение да бъдат присвоени. С.И. е действал в условията на опасен рецидив. Престъплението е квалифицирано  по чл.196 ал.1 т.1 вр.с чл.194 ал.1 вр.с чл.29 ал.1 б.А и б.Б от Наказателния Кодекс.

Пострадалата жена работила като продавач-консултант. На 06.09.2021 г.,около 07.52 ч., в магазина влязъл С.И. Той бил с хигиенна маска на лицето. Поискал кутия цигари и вафла, като през това време забелязал, че на рафта зад продавачката е оставена черна найлонова торбичка. Предположил, че в нея имало парични средства и решил да я вземе. Когато продавачката се отместила от касовата зона, С.И. се приближил, протегнал ръка и взел торбичката. Уверил се, че вътре имало пари – сумата от 1166 лв. и побързал да напусне магазина, за да не бъде разкрит. Излизайки навън се насочил към игрални автомати. Отнетата сума похарчил за хазартни залагания и наркотици. Установено е, че С.И. прекарал предишната нощ в казино, където при залагания загубил голяма част от наличните си пари.

Той е осъждан за кражби и през май 2021 г. е бил освободен от затвора поради изтърпяване на наказание.

Районен съд – Стара Загора е наложил на С.И. наказание от 3 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим. Делото е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, при което подсъдимият е признал извършеното. Наказанието е обжалвано. Окръжен съд – Стара Загора е потвърдил първоинстанционната присъда, която е влязла в законна сила.