Районна прокуратура – Хасково наблюдава бързо производство за недекларирана валута за 614 216 лева, открита в турски камион на ГКПП - Капитан Андреево

29 Юни 2021 г.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава бързо производство за недекларирана валута за 614 216 лева, открита в турски камион на ГКПП - Капитан Андреево

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от турски гражданин за общо 614 216 лева.

На 27 юни 2021 г., на  ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил с влекач, марка Волво“ и прикачено полуремарке,  с турска регистрация, управляван от турския гражданин М.И., на 37 г. Митнически служители от Териториална дирекция „Южна Морска“  при Агенция „Митници“ извършили проверка на товарния автомобил, като в арматурното табло и в естествена кухина зад тапицерията на влекача,  открили недекларирани 143 900 британски лири и 147 170 евро. Намерената валута е с общо българска равностойност около 614 216  лева. Товарният автомобил е пътувал от Ирландия за Турция през България.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 28 юни 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си, съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

37-годишният водач на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои да бъде привлечен като обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс. 

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.