Районна прокуратура – Хасково наблюдава бързо производство за недекларирани евро за около 195 582 лева, открити в турски гражданин на ГКПП - Капитан Андреево

28 Юни 2021 г.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава бързо производство за недекларирани евро за около 195 582 лева, открити в турски гражданин на ГКПП - Капитан Андреево

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от турски гражданин за общо 195 582 лева.

На 27 юни 2021 г., на  ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил с влекач, марка „Волво“ и прикачено полуремарке,  с турска регистрация, управляван от Й.Д., на 56 г., турски гражданин.  Митнически служители от Териториална дирекция „Южна Морска“  при Агенция „Митници“ извършили проверка на товарния автомобил, като във фабричен шкаф, намиращ се до пасажерската врата на влекача, открили недекларирани 100 000 евро Намерената валута е с българска равностойност около 195 582 лева. Товарният автомобил е пътувал от Нидерландия за Турция през България.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 27 юни 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си, съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

56-годишният водач на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои да бъде привлечен като обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от НК.

По бързото производство се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.