Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо кипърски гражданин за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа след кражба на животни

25 Юни 2021 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо кипърски гражданин за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа след кражба на животни

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Д.П., на 61 г., кипърски гражданин, постоянно пребиваващ в България, за това, че на 11/12.05 2019 г., в землището на с. Болярино, обл. Пловдив, в местността „Крушака“, при управление на товарен автомобил, марка „Форд Рейнджър“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на П. Г., на 30 г. – престъпление по чл. 343, ал.1, буква „в“, във вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Д.П. е гражданин на Република Кипър, като през 2002 г. се преместил да живее в България. Закупил земеделски земи и направил кравеферма в землището на с. Болярино, обл. Пловдив.  В стопанството често ставали кражби на животни и имущество, за което били подавани сигнали в полицията. Поредното посегателство било на 8 срещу 9 май 2019 г. Тогава от фермата били отнети пет крави. Поради тази причина, всяка вечер, Д. П. започнал да обикаля с автомобила си около фермата, за да я пази и следи за крадци.

На 11 май 2019 г., около 22,30 часа, той  отново излязъл да направи обход с колата. Половин час по-късно забелязал група мъже да извеждат шест крави от стопанството му.  Първоначално Д.П. бил слязъл от автомобила, но се уплашил, качил се в колата, угасил фаровете и се заключил. Страхувал се, че мъжете може да го нападнат. Той видял как крадците извели животните през огражденията и се насочили към близката нива, засята с люцерна. Оттам трябвало да отведат кравите на автомагистрала „Тракия“ и да ги натоварят на бусове. Д.П. знаел за пътя на животните, понеже и преди ставали кражби от фермата му по същата схема.

Обвиняемият потеглили с колата след  групата мъже, които водели животните. Движел се с около 20 км/ч, първоначално със загасени фарове на автомобила, като в един момент ги светнал, за да сплаши крадците и да спаси кравите.  Щом го видели, мъжете се разбягали из нивата. Животните се насочили към стопанството.  В това време обвиняемият Д.П. направил два десни завоя в нивата, за да се върне обратно към фермата, но в този момент нямал видимост и блъснал с автомобила един от мъжете - П. Г., на 30 г. Той по-късно починал от нараняванията си. При катастрофата е пострадал още един мъж, като му е била причинена лека телесна повреда.

По делото са извършени експертизи, според които причината за катастрофата е несъобразяване на водача с обстоятелството  за липса на осветеност и видимост на мястото и много възможности от траектории за движение на пешеходците и автомобила.  Смъртта на П.Г. е настъпила вследствие на кръвозагуба от тежка черепно-мозъчна травма, според съдебномедицинската експертиза.

Установено е, че четирима мъже са участвали в отнемането на животни от фермата на Д.П. в нощта на катастрофата, сред които е бил и П.Г. Те са рецидивисти.  Осъждани са многократно, а някои от тях и за предходни кражби на животни от фермата в землището на с. Болярино.  

За опита за кражба на животни на 11 срещу 12 май 2019 г. трима мъже са осъдени на „лишаване от свобода“. На двама от тях е наложено наказание от по 9 месеца затвор, а на третия – 6 месеца затвор.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.